Tilenoli është një prej medikamenteve kundër dhimbjes, për të cilin mjekët janë shprehur se është i sigurt për gratë që ta përdorin gjatë gjithë shtatzënisë. Por një studim i kohëve të fundit nga Universiteti John Hopkins tregon për një lidhje midis përdorimit të tij dhe rritjes së rrezikut për çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) dhe çrregullimit të spektrit të autizmit (ASD) tek foshnja, duke forcuar gjetjet e ngjashme nga studimet e mëparshme.

Studimi ndryshon nga ata të kryer në të kaluarën sepse përdori gjakun e kordonit kërthizor për të matur nivelet e acetaminofenit, përbërësit aktiv që gjendet në Tilenol, në vend që të mbështetet në të dhënat e vetë-raportuara. Pas testimit të gjakut nga 996 bebe, studiuesit zbuluan se të porsalindurit të ekspozuar në nivelet më të larta të acetaminofenit menjëherë para lindjes kishin tre herë më shumë të ngjarë të diagnostikoheshin me ADHD ose ASD. Ata vërejnë, megjithatë, se është e pamundur të tregohet nëse kjo ishte për shkak të kohës kur u përdor ilaçi ose arsyeja që u përdor.

Studimi gjithashtu zbuloi se, nga 996 foshnjat e testuara (të gjithë kishin acetaminofen në gjakun e tyre të kordonit kërthizor), deri në kohën kur ishin afërsisht 10 vjeç, 25.8 % ishin diagnostikuar me ADHD, 6.6 për qind me ASD dhe 4.2% me të dyja.

Ndërsa këto studime kanë gjetur një lidhje, nuk kanë gjetur një marrëdhënie të saktë shkak-pasojë midis dy faktorëve dhe mjekët ende e gjykojnë Tilenolin të sigurt për t’u marrë gjatë shtatzanisë. Pra, mos u dëshpëroni akoma! Vetëm sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj se si dhe kur ta merrni atë.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *