Categories
HOME

Mjeket vijne me nje thirrje te rendesishme : Mos konsumoni domate neqoftese vuani nga sem.undjet e meposhtme

Domatja është një ndër perimet më të pasura me vlera ushqyese që nuk mungon kurrë në tryezën tonë, pavarësisht periudhës së vitit në të cilën e hani. Nëse e konsumoni atë në formë të papërpunuar kryesisht, do të përfitoni shumë vitamina, minerale, fibra dhe antioksidantë. Por, domatja ka edhe anën e saj të errët, e cila shkakton efekte an.ës.ore në shëndet.

Ja cilët janë efektet negative më të mëdha të saj nëse konsumohet në një masë të madhe:

Rënie imuniteti: Elementi kryesor që gjendet në domate të freskët të papërpunuar është likopeni, një ‘pigment karotenoid’. Është një përbërje kimike që supozohet të mbajë larg shfaqjen e ka.nc.erit të gjirit. Por, konsumimi i tepërt i këtij komponenti mund të ndërhyjë në aktivitetet e rregullta të sistemit tonë imunitar dhe ta ngadalësojë atë.

Si rezultat, trupi ynë humbet aftësinë e tij për të mbrojtur veten nga disa sëm.un.dje të zakonshme mik.ro.bi.ale (bak.teriale, fungale dhe vi.ra.le). Në të njëjtën kohë ai gjithashtu bëhet e paaftë për të riparuar dë.met ekzistuese fizike.

Shqetësime gastrointestinale: Domatja është plot me acide. Pra, konsumi i tepërt i domates shkakton çrregullime të ndryshme gastrointestinale. Sëm.un.dja e refluksit gastroezofageal (GERD) është një çrregullim i zakonshëm i zorrëve. Kjo sëmundje ngre nivelin e acidit të tretjes në stomak, i cili fillon të rrjedhë jashtë.

Gradualisht, acidet arrijnë në murin e ezofagut tonë dhe shkaktojnë një ndjesi dje.gie.je në të. Acidet nga domatet mund ta bëjnë këtë gjendje më keq dhe mund t’ju japin edhe urth. Pra, nëse tashmë jeni diagnostikuar me probleme të tretjes, kufizoni konsumimin e domate menjëherë.

Çrre.gull.ime të zorrëve: Përmbajtja e likopene në domate mund të shfaqë disa probleme serioze në zorrë, të tilla si sindromi i zorrës së irr.it.uar. Ai karakterizohet nga dhimbje akute dhe nga një bezdisje e madhe.

Përveç këtyre, gjithashtu mund të përjetoni disa shqetësime të tjera të vogla si gazra, fryrje barku,etj. Nëse konsumoni më shumë se 30 mg likopen në ditë, kjo mund të shkaktojë sim.pto.ma të tilla si vjellje, diarre etj.

Gurët në veshka: Domatet, sidomos farat e tyre janë të pasura me kalcium dhe oksalat. Nëse vuani nga probleme të vogla në veshka, trupi juaj do ta ketë shumë të vështirë t’jua tresë këto komponentë.

Në një rast të tillë, konsumimi i sasive të mëdha të domates do të jetë e dë.msh.me për ju, pasi kalciumi dhe oksalatet do të grumbullohen në veshkat dhe do të formojnë gurë të vegjël e të mëdhenj.

Nxit shfaqjen e ka.nce.rit të prostatës dhe e përkqëson gjendjen nëse jeni prekur prej tij: Studimet kanë treguar se likopenet e pranishme në farat e domateve mund të shkaktojë ano.m.ali në gjëndrën e pro.sta.tës mash.ku.llore.

Ndikimi në sistemin riprodhues është i madh, pasi kjo ano.mali shkakton dhi.m.bje të forta, vështirësi në urinim etj. Ndonjëherë mund të çojë në ka.nc.er të prostatës.

Shkakton reaksione ale.rgj.ike: Likopeni i tepërt mund të na japë edhe reaksione ale.rgj.ike. Disa nga sim.pto.mat e ale.rgj.isë së likopenit përfshijnë kruajtje, sku.qje, shtrëngim gjo.ks, buzë të fryra, ndjesi dje.gi.eje në sy, etj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.