Categories
HOME

Ua! Shkencëtarët japin lajmin e madh: Zbulohen dy planetë të ngjashëm me Tokën

Dy planetë të quajtur ‘super Tokë’ që rrotullohen brenda zonës së një ylli xhuxh të kuq afër gjysmës së madhësisë së Diellit, janë zbuluar nga astronomët.

Ylli quhet Gliese 887 dhe është 11 vjet dritë larg Tokës dhe një nga yjet më të ndritshëm të xhuxhit të kuq në qiellin e natës.

Ndërsa planetet janë në ‘skajin e brendshëm’ të zonës së banueshme, në këtë rajon uji i lëngshëm mund të mbetet në sipërfaqe.

Planetët e rinj u gjetën duke përdorur një teleskop me precizitet të lartë, në teleskopin 3.6 metra të Observatorit Jugor Evropian në La Silla në Kili.

Astronomët nga Australia, të cilët zbuluan planetët, ishin duke punuar me ekipin ndërkombëtar RedDots që kërkon për planetë tokësorë rreth yjeve të xhuxhit të kuq.

Të quajtur GJ 887b dhe GJ 887c, planetët ‘mund të jenë botë shkëmbore’ si Toka, por ka shumë të ngjarë të jenë ‘mbyllur mirë’ me yllin e tyre, që do të thotë se njëri do të përballet gjithmonë me yllin dhe do të ketë ditë të përhershme, ndërsa tjetri gjithmonë natë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.