Categories
HOME

Qershitë: të shijshme dhe të pasura me veti anti-inflamatore, ato janë aleatë të shkëlqyeshëm për shëndetin tonë

Ndër frutat me lëng dhe më të shijshëm që ekzistojnë në natyrë, më të vlerësuarat dhe më të konsumuarit në fund të pranverës dhe në fillim të verës janë padyshim qershitë. Të vogla, të rrumbullakëta, shpesh me ngjyrë të kuqe të ndritshme dhe me një shije të ëmbël.Këto fruta përveç që janë shumë të mira,nëse hahen në sasi të moderuar, gjithashtu kanë efekte të dobishme shumë të shëndetshme për trupin tonë. Këtu janë disa.

Përmirësojnë cilësinë e gjumit: përqendrimi i ilaçeve anti-inflamatore dhe melatoninës promovon dhe rregullon ciklet e gjumit.

Mbrojnë funksionet kardiovaskulare: kaliumi dhe polifenolet e pranishme në qershi ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut dhe ulin nivelin e kolesterolit në gjak.

Janë të pasura me lëndë ushqyese: a e dini se 150 gram qershi përmbajnë 25 gram karbohidrate, 3 gr fibra dhe 2 gr proteina dhe gjithashtu përmbajnë sasi të konsiderueshme të vitaminës C, kaliumit, bakrit dhe manganit?

Janë antioksidantë: prania e polifenoleve ndihmon në uljen e dëmtimit të qelizave, luftimin e stresit oksidativ dhe lehtësimin e inflamacionit.

Mbrojnë shëndetin e muskujve: përbërjet anti-inflamatore dhe antioksiduese që gjenden në qershi ndihmojnë dhe parandalojnë gjithashtu inflamacionin e muskujve, veçanërisht për ata që ushtrojnë rregullisht.

Parandalojnë dhimbjen e nyjeve: qershitë gjithashtu lehtësojnë inflamacionin e nyjeve siç janë artriti dhe përdhes duke frenuar stresin oksidues dhe lëshojnë proteina anti-inflamatore. Me pak fjalë, nëse hahet në moderim, qershitë vërtet mund të jenë aleate të habitshme për shëndetin tonë!

Leave a Reply

Your email address will not be published.