Categories
HOME

9 Gjërat që e Ndihmojnë Fëmijën të Mos Lagë në Shtrat

Pavarësisht nga fakti që ju mund të keni stërvitur plotësisht fëmijën tuaj që në moshë të vogël, bërja e çiçit në shtrat mund të jetë ende një dukuri shumë e zakonshme në mes të moshës 4 dhe 7 vjeç.

Përafërsisht 15% e fëmijëve në atë moshë e lagin krevatin të paktën dy herë javë. Kështu që, nëse akoma kjo gjë ndodh me fëmijën tuaj, mbani mend se është plotësisht normale dhe ka disa gjëra që mund të bëni për ta parandaluar që të ndodhë në të ardhmen.

Më poshtë gjeni një listë me gjërat e dobishme që duhen bërë në këtë situatë për të ndihmuar fëmijën tuaj të ndalojë së laguri shtratin:

Zvogëloni numrin e pijeve para gjumit

Për të parandaluar që fshikëza e fëmijës të stërmbushet gjatë mbrëmjes, është e rëndësishme të kontrolloni sasinë e lëngjeve që pijnë në fund të pasdites dhe përpara se të shkojnë në shtrat.

Le të konsumojnë lëngje të mjaftueshme në mëngjes dhe gjatë kohës së drekës, pastaj ngadalë zvogëlojeni sasinë kur dita përparon.

Gjithashtu, është jetësore që një fëmijë të shkojë në tualet çdo natë, para kohës së gjumit. Bëjeni këtë pjesë të rutinës së mbrëmjes.

Shmangni ushqime të caktuara që mund të irritojnë fshikëzën

Ka lloje të caktuara të ushqimeve që mund të irritojnë fshikëzën tek fëmijët e vegjël, duke shkaktuar që ata të kenë probleme kur flenë pasi nuk kanë kontroll të mjaftueshëm të fshikëzës.

Shmangni ushqimet që janë shumë acidike si lëngje frutash që përmbajnë limon, portokall, ananas, mollë ose boronicë.

Shmangni produktet e qumështit si qumështi ose kosi, sepse qumështi mund të shkaktojë që fëmija juaj të ndihet më i përgjumur dhe t’i pengojë ata të zgjohen kur fshikëza e tyre të jetë e plotë.

Gjithashtu shmangni çokollatën e nxehtë, çaj, cola ose ndonjë pije të gazuar që mund të përmbajë shumë sheqer ose kafeinë.

Krijoni një “sistem dalje në banjo” në mes të natës

Fëmijët janë kanë gjumë të rëndë, kështu që ndonjëherë është e vështirë për ta të zgjohen kur fshikëza e tyre është plot.

Ideja është që ata të zgjohen në mes të natës dhe të ndërpresin gjumin e tyre me qëllim për ntë zbrazur fshikëzën e tyre. Kjo do t’i ndihmojë ata që të jenë më të vëmendshëm dhe të zgjohen në mes të natës, natyrshëm, për të shkuar në banjo më vete.

Ju mund të monitoroni numrin e kohëve kur fëmija juaj shkon në tualet gjatë ditës dhe sa shpesh dhe zgjojini ata në përputhje me rrethanat. Për shembull, nëse fëmija juaj shkon në banjë 7 herë në ditë, çdo 3 orë, zgjojini ato çdo 3 orë.

Pas kësaj, gradualisht mund ta ndryshoni atë çdo 4 orë dhe përfundimisht një herë në natë. Kur ata të shkojnë një javë pa lagur shtratin, ndaloni. Ata do të stërviten që të zgjohen vetë për të shkuar në tualet.

Dyfishoni magnezin

Sipas hulumtimit të bërë nga National Clinical Center, fëmijët mund të vuajnë nga enuresis gjatë natës (lagia e shtratit), sepse ata nuk kanë magnez në dietën e tyre ushqimore. Mungesa e magnezit e bën sistemin nervor më pak të përgjegjshëm, kështu që një fëmijë nuk është i vetëdijshëm kur duhet të përdorë tualetin.

Nuk ka nevojë t’u jepni suplemente me vitamina për fëmijën tuaj, vetëm përfshijeni magnezin në dietën e tyre. Ushqimet që janë të pasura me magnez janë farat e susamit, avokado, banane, salmon, bishtajore dhe tofu.

Mbani një ditar

© depositphotos.com © depositphotos.com

Ashtu si çdo mjek do të rekomandonte në çdo situatë që mund të ndodhë, është e rëndësishme të mbani një ditar dhe të gjurmoni gjithçka që ndodh gjatë ditës. Kjo do t’ju ndihmojë të monitoroni zakonet, aktivitetet, ushqimin dhe marrjen e lëngjeve të fëmijës suaj dhe shëndetin emocional dhe mendor.

Kjo gjithashtu do t’ju ndihmojë të kuptoni se çfarë mund të nxisë këtë proces. Ndoshta ushqime të caktuara mund të shkaktojnë acarim ose pije të ndryshme mund të shkaktojnë një përgjigje të sistemit nervor.

Është e rëndësishme të shkruani çdo gjë, çdo ditë për t’ju ndihmuar të kuptoni shkakun themelor të lagies së shtratit të tyre.

Bisedoni me fëmijën tuaj

© depositphotos.com

Bisedoni me fëmijën tuaj se si ndihet emocionalisht, nuk duhet të jetë në lidhje me lagien e shtratit, por gjendja e tyre emocionale në përgjithësi.

Nëse ata kanë patur një ndryshim në jetën e tyre, si në shkollë apo në ndonjë situatë tjetër emocionale që mund t’u ketë shkaktuar atyre ndonjë stres ose ankth, ky mund të jetë shkaku i lagështirës së shtratit të tyre.

Do të largohet kur të mësohen me situatën. Ndërkohë i mbështetni ata dhe nuk i zini ngushtë. Le ta dinë që ju jeni atje për ta.

Merrni një alarm për lagie shtrati

Ndonjëherë një alarm në lagështirë mund të jetë zgjidhja për këtë situatë. Ekziston një lloj specifik alarmi që kapet në të brendshmet e tyre dhe sapo zbulon lagështinë fillon të bjerë.

Ka shanse që alarmi të mos zgjojë fëmijën tuaj, por sigurisht që juve do t’ju zgjojë.

Pasi ta keni dëgjuar alarmin, zgjojeni fëmijën tuaj dhe çojeeni në banjo. Kjo do ta trajnojë fëmijën tuaj që të ngrihet dhe të shkojë vetë në banjë.

Jepuni atyre shpërblime

© depositphotos.com

Është e rëndësishme të përdorni përforcime pozitive dhe shpërbleni fëmijën tuaj për aktivitetet që ata mund të kontrollojnë. Ata nuk mund t’a kontrollojnë lagien e shtratit.

Ndaj, nëse i shpërbleheni për netë që ata nuk e lagin shtratin, kjo mund të ketë një ndikim negativ dhe t’i bëjë ata të ndihen sikur kanë dështuar. Jepuni atyre shpërblime që lidhen me gjërat që i ndihmojnë ata të shmangin lagien e shtratit, si për shembull:

– Pirja e ujit në mëngjes, por duke shmangur shumë lëngje në mbrëmje.

– Ushqyerja me vakte që janë të pasura me magnez.

– Shkuarja në tualet menjëherë para shtratit.

Motivojini ata duke u dhënë atyre përgjegjësi

© depositphotos.com © depositphotos.com

Është e rëndësishme ta motivoni fëmijën tuaj të jetë i përgjegjshëm dhe i pavarur deri në një farë mase.

Nëse ata e lagën shtratin një natë, në vend që t’i lini ata të ulur atje dhe të ndjehen fajtorë dhe të turpëruar ndërkohë që bëni pastrimin, tregojuni bukur dhe me shumë qetësi se si t’i ndryshojë çarçafët dhe kërkojini atyre ndihmë.

Kërkojuni atyre të çojnë rrobat në lavanderi. Kjo do t’i bëjë ata më shumë mirënjohës për ju dhe kjo do t’i bëjë ata të duan të jenë më të përgjegjshëm kur është fjala për të qëndruar thatë.

Kuptojeni kur duhet të konsultoheni me një mjek

© shutterstock.com

Siç u përmend në fillim, lagia e krevatit është krejtësisht normale, por në disa raste ju duhet të konsultoheni me një mjek kur gjërat nuk duket se po përmirësohen me kalimin e kohës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.