Categories
HOME

Nëse duart dhe këmbët ju mpihen, diçka nuk është mirë me shëndetin

Nëse dalim jashtë në dimër pa dorashka, me siguri do t’i shohim duart që bëhën të bardha, dhe madje mund të kemi ndjesi shpimi. Ky është vetëm reagimi normal i trupit tonë ndaj temperaturave të ftohta dhe duart tona do të kthehen përsëri në normale, sapo t’i ngrohemi.

Sidoqoftë, për disa njerëz këto simptoma mund të jenë shenja të një gjendje më serioze tek duart, të quajtur sëmundja Raynaud, e cila mund të jetë e dëmshme për shëndetin e tyre. Ne në Pergatit donim të dinim më shumë për këtë sëmundje, simptomat e saj dhe si ta parandalonim atë. Ja çfarë zbuluam!

Çfarë është sëmundja e Raynaud

Kur shfaqet sëmundja e Raynaud, arteriet që furnizojnë gjak në lëkurën tuaj ngushtohen për shkak të temperaturave të ftohta ose stresit emocional. Kjo, nga ana tjetër, bën që duart, gishtat e këmbëve dhe ndonjëherë pjesët e tjera të trupit të bëhen të bardha dhe / ose blu dhe të japin ndjesinë e mpirjes.

Pastaj ato kthehen të kuqe kur fluksi i gjakut kthehet. Ky proces mund të shoqërohet edhe me dhimbje. Simptomat zakonisht zgjasin vetëm disa sekonda ose minuta, por ato mund të zgjasin deri në disa orë në raste të rënda.

Shkaqet e sëmundjes Raynaud

Ekzistojnë 2 lloje të Raynaud-it – parësore (sëmundja Raynaud) dhe sekondare (sindromi Raynaud).

Shkaku i Raynaud-it parësor nuk dihet. Është normale që enët e gjakut që janë afër lëkurës suaj të tkurren kur të ftohet. Por kur njerëzit kanë sëmundjen e Raynaud, venat e tyre tkurren më shumë dhe më shpejt se normalisht. Sidoqoftë, është më e butë dhe më e zakonshme se sindroma Raynaud dhe shpesh nuk ka nevojë për ndonjë trajtim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.