Categories
HOME

Me thuaj numrin e kafeve qe pi ne dite, te te tregoj se si je me shendet

Shkencëtarët kanë vendosur të analizojnë faktet për efektin e kafes në shëndet, varësisht prej asaj se sa pimë mesatarisht gjatë ditë.

Një filxhan

Pro: Pirja e një filxhani kafe në ditë rregullon vlerat e tensionit të gja.k.ut, ka zbuluar studimi grek i kryer në 500 njerëz të moshës prej 65 deri 100 vjet.

Përveç kësaj, ata kanë zbuluar që njerëzit të cilët në ditë pinë rreth një filxhan kafe, kanë enë më të shëndetshme të gja.k.ut se sa ata që nuk pinë kafe, ndërsa shkencëtarët besojnë që për këtë gjë kanë meritë antioksidantët e kafes, sepse rrisin prodhimin e oksidit nitrik dhe kështu ndihmojnë relaksimin e mureve të arterieve. Hulumtimi i Universitetit të Bristolit ka treguar që madje edhe një filxhan kafe stimulon trurin në përforcim të punës.

Kundër: Madje edhe një filxhan kafe mund të pengojë ritmin normal të gjumit, d.m.th. të përgjumjes, pohon Sian Potter nga Shoqëria britanike e dietistëve. Ai ka zbuluar që kafeinës i duhen rreth tetë orë për t’u larguar nga organizmi, kështu që ata të cilët kanë probleme me gjumin nuk duhet ta pinë kafe pas orës 16.

Dy filxhanë

Pro: Kjo sasi e kafes ndihmon për ta mbrojtur trupin nga së.mu.ndja e Alzheimerit, kanë zbuluar shkencëtarët e Universitetit të Floridës, sepse rreth 200 miligramë kafeinë sa përmbajnë ato është sasi e mjaftueshme për të parandaluar akumulimin e proteinave në tru, një nga shkaqet e Alzheimerit.

Pirja e dy filxhanëve kafe gjysmë ore para ushtrimeve rrit aftësitë fizike dhe energjinë, ka raportuar studimi i revistës Journal of Sports Medicine, sepse stimulon prodhimin e acideve yndyrore të cilat trupi ynë i përdor si lëndë dj.eg.ëse.

Kundër: Femrave shtatzënë dhe atyre që ushqejnë me gji nuk u rekomandohet të marrin më shumë se 200 miligramë kafeinë, sepse vlerat më të larta nxisin lirimin e niveleve më të larta të hormonit të st.r.esit – kortizolit, si dhe adrenalinës, çka mund të rris rre.zik.un nga ab.or.ti spontan.

Tre filxhanë

Pro: Kafeina e cila gjendet në tre filxhanë kafe në ditë zvogëlon rre.zi.kun nga formimi i ka.nc.e.rit të vez.or,eve për një të pestën, dhe kjo përparësi është edhe më e madhe për femrat .

Meshkujt të cilët pinë tre filxhanë kafe në ditë kanë 40 për qind rrezik më të vogël nga zhvillimi i gurëve të tëmthit, ndërsa shkencëtarët besojnë që kafeina stimulon kontraktimet e fshikëzës së tëmthit.

Kundër: Tre filxhanë kafe në ditë rrisin rre,zik,un nga su,l,m,i në ze,m,ër te njerëzit të prirë për sëm,un,djet e ze,mr,ës, sepse kjo sasi e kafeinës përshpejton punën e ze,mr,ës dhe lehtazi ngrihet tensioni i gja,k,ut.

Katër filxhanë

Pro: Konsumi total prej 400 miligramëve kafeinë është d,o,zë ideale për efektin maksimal të antioksidantëvë nga kafja, dhe përgjysmohet rre,zi,ku i formimit të shumë llojeve të ka,nc,er,it si ai i fytit dhe prostatës, si dhe rre,zi,ku nga së,mun,djet e sheqerit, ka zbuluar hulumtimi amerikan.

Kundër: Njerëzit të cilët pinë katër filxhanë kafe në ditë kanë rre,zi,k dyfish më të madh për artritin reumatik.

Pesë filxhanë

Pro: Rr,ezi,ku i dë,mti,mit të konsiderueshëm të mëlçisë zvogëlohet për 75 për qind me pirjen e pesë filxhanëve kafe në ditë, ka zbuluar hulumtimi dhjetëvjeçar i Qendrës për ka,n,c,er në Tokio, ndërsa shkencëtarët besojnë që për këtë efekt mbrojtës ka meritë veprimi i antioksidantëve nga kafja.

Kundër: Disa studime të ndryshme kanë treguar që kjo sasi e kafes është faktor i rre,zik,sh,ëm për zhvillimin e osteoporozës, sepse kafeina pengon absorbimin e kalciumit në esh,tra.

Gjashtë apo më shumë filxhanë

Pro: Pirja e gjashtë filxhanëve në ditë zv,ogë,l,on rre,zi,k,un nga k,anc,eri i lëkurës për më shumë se 30 për qind, ka zbuluar hulumtimi i Universitetit Detroit në më shumës se 90.000 femra, ndërsa ekspertët pohojnë që kafeina mbron qelizat e lëkurës nga dë,m,timet e shkaktuara nga dielli.

Kundër: Gjashtë filxhanë kafe në ditë është sasi e madhe e kafeinës e cila mund të çojë te dehidrimi, sepse kafja vepron si diuretik i cili eliminon ujin dhe vitaminat nga organizmi dhe mund të nxisë lëshimin e hormoneve të cilët kanë lidhje me ankthin dhe stresin dhe rrisin rre,zik,un nga s,ul,mi në ze,m,ër.

Leave a Reply

Your email address will not be published.